Menü
Sorozatok
Magyarország az export mennyiségét és összetételét tekintve is a világ élvonalában van

Elemzők, képek, távlatok

Magyarország az export mennyiségét és összetételét tekintve is a világ élvonalában van

A magyar gazdaság a tizedik legösszetettebb a világon, olvasható az MIT Egyetem gazdaságelemzési projektjének honlapján. Az ECI egy mutatószám, ami az országok exportját vizsgálva rangsorolja a gazdaságokat.

Az index azt mutatja, hogy egy adott gazdaság export termékei mennyire bonyolult termelési folyamatokon keresztül készülnek el, azaz mennyi tudás kell a gyártásukhoz. Magyarország sok gépészeti, orvosi és közlekedési terméket exportál, ezért előkelő helye van a listán.

 

Az ECI mutatót azért fejlesztették ki, hogy egy gazdaságban felhalmozott tudást mérjék. Az országokat egy relatív skálán rangsorolják az export termékek összetettsége alapján. Azok kerülnek a lista tetejére, akik az összetett termékeket olyan gazdaságokba exportálják, ahonnan szintén összetett termékeket exportálnak. Ezáltal a mutató egyszerre méri az ország nemzetközi pozíciójából és gazdaságának jellemzőiből fakadó előnyöket és hátrányokat. Az ECI mutatót a gazdaság hosszútávú növekedési potenciáljának becslésére használják a közgazdászok. Az indikátor statisztikai elemzése szerint a hosszútávú növekedés és a listán elfoglalt hely között nagy az összefüggés.

 

A listavezető Japán, emellett nagyon előkelő helyen vannak a német nyelvterületű országok is: Svájc, Ausztria és Németország. Magyarország sokat exportál ezekbe az országokba, és többek között emiatt a végső rangsorban megelőzi az USA gazdaságát, Hollandiát és az Egyesült Királyságot.

A visegrádiak is jól állnak: Csehország a nyolcadik, Szlovákia a tizenhatodik, Lengyelország pedig a huszonhetedik az összesen 121 gazdaságot tartalmazó listán.

Magyarország helyét rögzíti a nemzetközi rendszerben, hogy  a világ legfejlettebb ipari központjaival ilyen szoros összefonódásban működik. Hazánk az export mennyiségét és összetételét tekintve egyaránt a világ élvonalában van – elsősorban az itt működő multinacionális vállalatoknak és azok hazai beszállítóinak köszönhetően. Ez az egyik legmasszívabb gazdasági, társadalmi tény, ami az ország viszonyait alakítja.

A világ 15 legkomplexebb gazdasága az ECI alapján. Fotó: atlas.media.mit.edu

 

Magyarországon azok a vállalatok tudnak igazán sikeresek lenni, akik elkapják a fonalat és kilépnek a globális porondra. Arról, hogy milyen korlátok és lehetőségek következnek gazdaságunk globális pozíciójából, Major Klára írt az Összkép Magazin Makroszemmel sorozatában.


Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az Összkép!


Ezt is érdemes elolvasni

A csúcstechnológia éhes a héliumra

Jótékony csalódás

Önjáró teherhajót bocsát vízre Norvégia

A zöldenergia kiszorítja a szenet és az olajt az energiatermelésből

Régi bányákat éleszthet fel az új technológia

Európa legkevésbé magányos nemzetei között vagyunk

Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok