fbpx

Az Európai Unió felnőtt lakosságának 6 százaléka állította azt, hogy nincs kitől segítséget kérnie, ha bajba kerül. Az erre a kérdésre adott válaszok alapján a magyar lakosság az ötödik legkevésbé magányos európai nemzet, derül ki az Eurostat 2015-ös felméréséből.

A magyarok úgy érzik, hogy van, aki segít a bajban – ebből a szempontból a többi közép-európai, illetve skandináv országgal együtt állunk az európai élbolyban.

Nincs kihez fordulni a bajban. Forrás: EUROSTAT

A csehek gondolják leginkább úgy, hogy van kihez fordulni: több mint 98 százalékuk válaszolta, hogy van kire támaszkodni. Hazánkban az emberek 97,5 százalékának van erre lehetősége.

A legrosszabban az olaszok állnak: minden nyolc felnőttből egy érzi úgy, hogy nem tud kitől segítséget kérni. Ez meglepő, hiszen róluk egy családszerető, érzelemgazdag népre asszociálunk.

Arra a kérdésre, hogy van-e valaki, akivel személyes ügyeket tud megvitatni, hasonló válaszok érkeztek: az Unióban a népesség 6 százalékának nincs ilyen személy az életében. A legzárkózottabbnak a franciák tűnnek, akiknek 13 százaléka nem rendelkezik ilyen bensőséges kapcsolattal.

Nincs kivel megvitatni a személyes ügyeket. Forrás: EUROSTAT

Magyarország ezen a listán is előkelő helyen végzett: ötödik a sorban, mivel a lakosság 98 százalékának van lehetősége személyes beszélgetésekre.

Ezek az eredmények más színben, más hangulatúnak tüntetik fel a magyar társadalmat, mint azok a korábbi kutatások, amelyek szerint krónikusan bizalomhiányosak vagyunk. Lehet, hogy nehezen találunk partnert, amikor új terepre merészkedünk, s lehet, hogy nem bízunk a hivatalos intézményekben, de ha gond van, tudunk hova fordulni.

 


Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az összkép!

     


    Továbbiak:

    Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok