fbpx

Elfelejthetjük, amit a bányászatról gondoltunk, derül ki a Harvard Business Review június elején publikált cikkéből. Sok bánya újra nyílhat, azonban vége van a fekete arcú vájárok korának. A bányászatban használt új technológiák teljesen átformálják az iparágat, a bányászatban dolgozók munkáját.  

Ausztrália bányáiban önjáró gépek hordják a felszínre az ércekben gazdag földet, miközben szenzoros fúrók folyamatosan mérik a vájatokban lévő ércek minőségét, sűrűségét. Az olajvállalatok tenger alatti drónokkal tartják karban a mélyvízi csővezetékeket, ezek a robot-tengeralattjárók nemcsak a munkát végzik el, hanem folyamatosan tájékoztatnak a csövek állapotáról.  

Fülke van, vezető nincs: Távirányítású ércszállító Ausztráliában       kép forrása: autoevolution.com

Az iparági munkahelyek átalakulnak: az ember feladata már nem a járatok fúrása, hanem az adatbányászat. A karbantartó drónok és automatizált folyamatok rengeteg információt küldenek a központokba, ahol az adatok kezelése és értelmezése a legnagyobb kihívás. Klaviatúrára van szükség a csákány helyett: a programozás és az elemzés az ember feladata – akár a bányától több ezer kilométerre ülve. 

A nyersanyagok bányászata az új technológiáktól egyre biztonságosabb és olcsóbb lesz. A költségek csökkenése miatt olyan területeken is megéri a kitermelés, ahol ezelőtt soha nem bányásztak, vagy ahol az elmúlt évtizedekben leállt a munka. Magyarországon is több bányát nyithatnak újra, gondoljunk Komlóra vagy Recskre, de azok már nem a bátor, erős kezű bányászoknak fognak munkát adni, hanem az ott dolgozó gépek irányítóinak.

 


[Sassy_Social_Share]
Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az Összkép!

     

    Ezt is érdemes elolvasni

    Európa legkevésbé magányos nemzetei között vagyunk

    Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok