fbpx

A gyerekek hatéves koruk körül sajátítják el a rossz döntéseik miatti bánkódást. Ezt a fanyar érzést negatívnak látjuk, de van jó oldala is: segít a gyerekeknek jó döntést hozni és megismerni a világot – derül ki a belfasti Queen’s Egyetem kutatásából. 

A kutatás keretében hatéves gyerekek először azt a feladatot kapták, hogy válasszanak két ajándékos doboz közül. A dobozokba trükkösen a választás után bújtatták be az ajándékot, s abba került kevesebb, amire a gyerekek mutattak.  

Az első nap végén megkérdezték a kicsiket arról, hogy mennyire elégedettek a döntésükkel. Voltak, akik bánkódtak, hogy nem a nagyobb ajándékkal rendelkező dobozt választották, mások pedig nem éreztek megbánást döntéseik után.  

A második napon pontosan ugyanazt a feladatot kapták a gyerekek, mint az elsőn. Kiderült, hogy azok, akik előző nap bánkódtak a kisebb ajándék miatt, nagyobb arányban változtatták meg a döntésüket. Érdekes, hogy akik nem éreztek megbánást, kevésbé voltak hajlandók megváltoztatni első napi döntésüket – pedig a második napon, ha rákérdeztek, szinte minden gyerek emlékezett a dobozok tartalmára.

Ez a kísérlet jól rávilágít arra, hogy tapasztalatainkat nem csak tudatos énünk gyűjti, döntéseinkben érzelmeink szerepe nem esetleges. 

Az eredmények jól magyarázzák, miért fontos a méltányos büntetés – miért tanul nehezen egyik generáció a másiktól. Az igazságtalan büntetés nem vált ki megbánást, nem kapcsolja be az érzelmeket a következő hasonló helyzetben. Aki megélte, ahogy betör az ár, az a saját bőrén érezte, milyen, amikor mindent elvisz a víz. A fia, unokája azonban hiába tudja, hol tört át a gát régen – kevésbé lesz óvatos. 

Amikor bánkódni látunk egy gyereket, gondoljunk bele abba is, hogy ez segít neki megtanulni, hogyan hozzon jó döntéseket az életében.  

A bánkódásból jó dolgok is kisülhetnek. Fotó: pixabay.com

 


[Sassy_Social_Share]

 

Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az Összkép!

   

  Ezt is érdemes elolvasni

  Önjáró teherhajót bocsát vízre Norvégia

  Régi bányákat éleszthet fel az új technológia

  Európa legkevésbé magányos nemzetei között vagyunk

  Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok