fbpx

A világ legöregebb ismert fája egy simatűjű szálkásfenyő a kaliforniai Sziklás-hegységben, 5062 éves. A második legöregebb szintén simatűjű, és neki már neve is van: Mathuselah, s 4845 év áll mögötte, derül ki a BBC Science szövegéből.

Ha azt keressük, melyik fa magja hajtott ki a legrégebben, sokkal messzebb kell utaznunk az időben. Az amerikai Fishlake Nemzeti Parkban burjánzó „Pando” az avatatlan szemnek sima erdőnek tűnhet, pedig a Vatikán területű, közel 50 ezer fatörzsből áll nyárfa rengeteg egy magból nőtt ki és egyetlen összefüggő gyökérrendszerből szívja fel a tápanyagokat. Becslések szerint akár 80 ezer éves is lehet, de az eredeti nyárfa már egész biztosan nincs ott.

Pando – Utah (forrás: Hobbyearth.com)

Csak viszonyításként: a gízai nagy piramis 4500 éves, a neandervölgyi ősember 28 ezer éve halt ki.

Ha ott se lehettünk, honnan tudjuk a fák korát? A fatörzs gyűrűinek megszámolásához ki kellene vágni a fát, ezért inkább egy speciális fúrót használnak. Ez életben hagyja a fákat, s csak egy egybefüggő furatot váj ki a fatörzsből. Az ilyen technikával meghatározott korú fák névsorát és helyét tartalmazza az OLDLIST.

Hazánk legidősebb fája a Hédervári Árpád-tölgy, becslések szerint nyolcszáz éve indult növekedésnek. A néphagyomány még idősebbnek tartja, a legenda szerint ehhez a fához kötötte ki Árpád fejedelem a lovát a pozsonyi hadjárata előtt.

Lehet, hogy akár az égig is nőhetnek a fák, csak nincs időnk kivárni?

 


 

Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az Összkép!