fbpx

A világ 2020-ben eléri a szénfogyasztás csúcsát, öt évre rá az olajfelhasználás is tetőzni fog, jósolja a McKinsey Global Institute, februárban publikált jelentésében.

Azaz a hagyományos, komoly energiaszennyezéssel járó szénhidrogén-felhasználás növekedése több száz év után megáll. Ennek két fő oka van. Egyrészt az új technológiák gyors terjedése, másrészt az, hogy az ipar bővülése helyett a fejlődő országokban is a szolgáltatások fejlődése válik a gazdasági növekedés motorjává. 

Egyre hatékonyabban használjuk az energiát otthon és a gyárakban, miközben az elektromos autók és buszok használata a közlekedést is zöldebbé teszi. 2035-re 36 százalékra nőhet a napenergia aránya a teljes energiatermelésben, ami ma 4 százalék. Ezért kevesebb fosszilis energiahordozót égetünk majd.

Százhatvanezer lakást ellátó napelem farm – Mojave-sivatag, Kalifornia forrás: time.com

A hatalmas fejlődő országok – Kína és India – gazdaságai az iparosodásuk végén járnak, aminek következtében a hangsúly átkerül a nagy nyersanyagigényű beruházásokról a szolgáltatásokra és az innovációra. Már nem a kínai és a nyugati játékgyártó, hanem az Amazon és az AliBaba versenyén nagyobbak a tétek. 

Nagyban átrendezheti a világot, ha megáll a fosszilis energiahordozók felhasználásának növekedése. Egyrészt egyre komolyabb és egyre reálisabb célokat fogalmazhatnak meg a klímavédelmi megállapodások, reálissá válhat a globális felmelegedés megállítása. Másrészt 100 év után lassan elkezd csökkenni a kőolaj és a földgáz politikai jelentősége. A fekete arany helyett valami más fogja mozgatni a világ működését és konfliktusait.


[Sassy_Social_Share]

 

Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az Összkép!

     

    Ezt is érdemes elolvasni

    Régi bányákat éleszthet fel az új technológia

    Európa legkevésbé magányos nemzetei között vagyunk

    Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok