fbpx

Az ózonlyuk növekedése megállt, a  Föld ózonburka regenerálódik. Működni látszik a harminc éve aláírt Montreáli jegyzőkönyv, melyet a világ 197 országában ratifikáltak.

Három évtized után tisztán látszanak az eredmények – írja a WEF. Egy  tavaly publikált kutatás eredménye szerint 2000-től kezdve, 15 év alatt India területének megfelelő mérettel zsugorodott a lyuk, melynek fontos élettani hatásai vannak: becslések szerint 2 millió embernél előztük meg a bőrrák kialakulását a nyolcvanas évek óta.

 

Az egyezmény korlátozta a halogénezett szénhidrogének (úgynevezett CFC gázok) előállítását és felhasználását, melyek a leginkább pusztították a föld ózonpajzsát. A siker miatt több ország javasolja az egyezmény kiterjesztését a HFC-kre, a fluorozott szénhidrogénekre is, melyek a felmelegedéshez ezerszer erősebben járulnak hozzá, mint a szén-dioxid.

Sokszor a nemzetközi együttműködések sikertelen oldalairól kapunk hírt: hosszú tárgyalási folyamat, kevés eredmény.  A Montreáli jegyzőkönyv működő államközi megállapodás, egy pozitív példa arra, hogy a komoly baj képes kooperációra késztetni a világ országait.

Az Antarktisz felett már regenerálódik az ózonréteg – kép forrása: nationalgeographic.com

A sikernek három fő tényezője lehetett. Egyrészt az egyezmény konkrét, jól mérhető célt tűzött ki. Másrészt a végrehajtás nem volt fájdalmas, rendelkezésre álltak az ózonpusztító gázokat megfizethetően pótló technológiák. Harmadrészt a megoldandó probléma kellően ijesztő és érthető volt ahhoz, hogy mozgósítsa a választott politikusokat.

Reméljük, harminc év múlva hasonló cikkeket olvashatunk majd a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményről.


Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az összkép!


  Ezt is érdemes elolvasni!

  Kiugróan sokat használjuk a közösségi hálókat

  Magyarország az export mennyiségét és összetételét tekintve is a világ élvonalában van

  A csúcstechnológia éhes a héliumra

  Jótékony csalódás

  Önjáró teherhajót bocsát vízre Norvégia

  A zöldenergia kiszorítja a szenet és az olajt az energiatermelésből

  Régi bányákat éleszthet fel az új technológia

  Európa legkevésbé magányos nemzetei között vagyunk

  Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok