fbpx

Aki  többet tanul, annak jobb lesz az élete.  Sokkal jobban keres, évekkel tovább él egy diplomás, mint az, aki csak általános iskolát végzett – mutatják az Összkép egyik cikkének számai. Azt nem tudjuk, hogy a sok tanulás teszi jobbá az életet vagy pedig, a jobb helyzetűeknek adatik meg, hogy tovább járjanak iskolába. Mindenesetre, hosszú távon megtérül, ha egy jól összerakott program következtében több gyerek tud továbbtanulni.

 

A Herczeg Bálint tanulmányának módszertanát bemutató cikkben van egy izgalmas táblázat. Ez férfi/nő, illetve roma/nem roma bontásban mutatja, hogyan változik valaki egész életre számított jövedelme, ha többet jár iskolába.

Az adatok szerint a nem roma férfiak egész életre számított jövedelmének növekménye a továbbtanulást javító program hatására majdnem kétszer akkora, mint a nők vagy a roma férfiak esetében.

Nincsenek üvegplafonok, amelyek megakasztanák az előremenetelt? A kevésbé képzett férfiak az egészséget felőrlő munkákat végeznek?   Érdemes az okokon gondolkozni. Mindenesetre nem árt tudni: az iskola sorsalakító ereje a nem roma férfiak esetében a leginkább meghatározó.