Menü
Sorozatok
Tanulj, fiam! – A nem roma férfiak életlehetőségeit határozza meg leginkább az iskolázottság

HÉTFA Kutatások

Tanulj, fiam! – A nem roma férfiak életlehetőségeit határozza meg leginkább az iskolázottság

Aki  többet tanul, annak jobb lesz az élete.  Sokkal jobban keres, évekkel tovább él egy diplomás, mint az, aki csak általános iskolát végzett – mutatják az Összkép egyik cikkének számai. Azt nem tudjuk, hogy a sok tanulás teszi jobbá az életet vagy pedig, a jobb helyzetűeknek adatik meg, hogy tovább járjanak iskolába. Mindenesetre, hosszú távon megtérül, ha egy jól összerakott program következtében több gyerek tud továbbtanulni.

 

A Herczeg Bálint tanulmányának módszertanát bemutató cikkben van egy izgalmas táblázat. Ez férfi/nő, illetve roma/nem roma bontásban mutatja, hogyan változik valaki egész életre számított jövedelme, ha többet jár iskolába.

Az adatok szerint a nem roma férfiak egész életre számított jövedelmének növekménye a továbbtanulást javító program hatására majdnem kétszer akkora, mint a nők vagy a roma férfiak esetében.

Nincsenek üvegplafonok, amelyek megakasztanák az előremenetelt? A kevésbé képzett férfiak az egészséget felőrlő munkákat végeznek?   Érdemes az okokon gondolkozni. Mindenesetre nem árt tudni: az iskola sorsalakító ereje a nem roma férfiak esetében a leginkább meghatározó.