fbpx

Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől.

Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat az utóbbi hónapban. Április óta jelennek meg újra rendszeresen írások a magazinban. Három írásunk törte át a kétezer olvasós álomhatárt: Aranyi-Aszalós Vivien írása a Z generációról, Szepesi Balázs írása Kolozsvár fejlődéséről és közös cikkünk arról, hogyan is repedezik a világ a legnagyobb globális think tankek szerint.

Volt időszak amikor több cikk jelent meg. Volt, amikor hónapokig csendben voltunk. Aztán újra összeszedtük magunkat, hiányzott már az írás. Az Összkép Magazin már sokadik éve bevétel és támogatás nélkül működik. Hobby, örömzene. A szerkesztők idejétől és energiaszintjétől függ, milyen rendszeresen készülnek írásaink.

Amiből nem engedtünk az az alaposság és a minőség. Egy cikkünk elkészítése során hosszú órákat tölt a szerző elemzéssel. A szövegezéskor pedig arra törekszik, ne csak minden mondata legyen megalapozott, hanem az írás hiteles áttekintést és inspiratív gondolatokat – összképet – adjon a témáról.

 

Az Összkép továbbra is azoknak az olvasóknak készül, akik szerint

  • A higgadt, megalapozott gondolkozás a jó tettek alapja,
  • A jó kérdés, a válaszok sokfelé keresése legalább annyit ér, mint egy határozott válasz.
  • a szabadság az önként vállalt felelősség,
  • A világ akkor lesz jobb, ha hiszünk benne,
  • érdemes Magyarországon élni, dolgozni, vállalkozni, alkotni,

Ez a megközelítés a közbeszédben nehezen lehet sikeres, mert lassan elkészülő, túl hosszú szövegeket eredményez. Olyan írásokat, amelyek olvasói koncentrációt igényelnek. Se nem kellően lehengerlők, se nem harsányak, a bűnösök megnevezésében sem igazán segítenek.

Azonban szerintünk egy cikk nem akkor jó, ha megmondja, mit gondoljunk és mit érezzünk, hanem ha saját véleményünk kialakítására ösztönöz. Nem másra hárítja a felelősséget, hanem saját helyünk, szerepünk átgondolásában segít. Nem elvégzik helyettünk a munkát, hanem muníciót adnak saját terveink kialakításához, megvalósításához.

Az ilyen cikkek nem csak olyan nehezek, hanem olyan tartósak is mint egy jó bor. Ezt mutatja, az is, hogy az elmúlt évben 500-nál többen olvasták a hét éve született írásunkat a magyar kultúráról és az öt éve megjelent cikkünket a Nivegy-völgyről.

Nyolcadik éve készülnek az Összkép írásai ebben a szellemiségben. Köszönjük azoknak, akik írták, szerkesztették, működésében segítették a magazint! Köszönjük azoknak, akik régóta olvasnak minket, köszönjük azoknak akik most kapnak rá a termésünk ízére!

A hosszabb szünetet követő újraindulás óta az olvasók száma hétről hétre jelentősen nőtt – ez erőt ad, érdemes folytatnunk: van igény a megközelítésünkre.

 

Folytatjuk.