fbpx

Hét éves lett az Összkép.

Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon. Érezhetően megbomlott a világ rendje. Nem csak újra megjelent az elfeledett infláció, hanem egy korábban elképzelhetetlen háború robbant ki a szomszédunkban. Megtelt a világ feszültséggel, tanácstalansággal.

Írásunk nyomtatható, pdf verzióban is elérhető. Kattints Ide!

Reméljük, írásaink segítettek abban, hogy ne feledjük: a higgadt megközelítés, a perspektivikus gondolkozás segít, hogy megtaláljuk a szilárd talajt a lábunk alatt, a stabil célokat magunk előtt.

Az Összkép a régi formában, a korábbi tematikát és formátumot követve működött az elmúlt egy évben. Egy komoly változás az életünkben: a magazin aktív alkotójává vált Aranyi-Aszalós Vivien. Érkezésével új ablakokat nyitottunk a Magyarországon kívüli világra. Viviennel együtt már tartani tudtuk, hogy két-három hetente jelenjen meg egy-egy újabb írás.

 

Erről írtunk

Magazinunkban 21 cikk jelent meg az elmúlt egy évben. Készültek komolyabb elemzések és rövid jegyzetek egyaránt – mindegyik esetben törekedtünk arra, hogy az írás mögött alapos elemzés álljon, cikkeink hitelesen mutassák be az összképet az adott témában.

A 2021 és ’22 májusa közötti cikkekből készített video összeállítást ide kattintva nézheted meg.

Többször írtunk az ország, a világ helyzetét elemző cikkeket. Tavaly szeptemberben a globalizáció korszakait tekintettük át. Decemberben hosszú elemzésben vizsgáltuk, mi lehet az ország fejlődésének motorja a nyugati integráció három évtizede után. Január elején a világ vezető elemző műhelyeinek írásai alapján azt fürkésztük, mi várhat ránk 2022-ben. Az országgyűlési választások kapcsán azt listáztuk, világszinten és itthon mi adhat okot a reményre. Múlt héten pedig a rendszerváltás táján felnőtté válók szemszögéből néztük meg, mi is történt azóta.

Négy új sorozatot indítottunk. Az egyik a világ fontos mutatószámait elemzi – írtunk az OECD Better Life Indexéről, az iskolások képességeit mérő PISA mutatóról, az európai közvélekedést vizsgáló Eurobarometerről. Másik sorozatunk a jövő ígéretes technológiáinak perspektíváit tekintette át az űrkutatás, a fúziós energia és a kvantumszámítógépek területén. A harmadik új folyam izgalmas, a mindennapoknak hasznos tükröt mutató projekteket mutat be. Egy, a fukusimai utáni újjáépítés keretében megvalósult oktatási kezdeményezés és Egyiptom új fővárosának építés tanulságait elemezték cikkeink. A negyedik sorozat a tudományfilozófia kérdéseit vizsgálta közérthető formában.

 

A számok szerint

Ha az oldal statisztikáit nézzük az elmúlt egy évben 35 ezer olvasója volt az Összképnek. Ennek egy tizede az, aki több írásunkat is olvasta. Továbbra sem vagyunk egy súlycsoportban sem a nagy híroldalakkal, sem a birkózó kiscicás postokkal. Azonban nem csak a családtagok és a rokonok olvassák az Összképet – olyanok vagyunk, mint egy a rádióba ritkán bejutó, a fesztiválok kisszínpadjain lelkes közönség előtt fellépő zenekar.

A legtöbben (3500-an) az Egyiptom épülő új fővárosáról szóló cikkünkre voltak kíváncsiak. Öt további írásunkra kattintottak ezernél többször:

 

Akik segítettek

A magazin anyagi támogatás és bevétel nélkül működik. Kedvtelésből, az önkifejezés remélhetőleg másnak is hasznos formájaként írunk. Állandó partnerünk a portfolio.hu, ahol a blogketrecben rendszeresen megjelennek írásaink. A honlap működéséhez szükséges informatikai támogatást az Infforrás Kft. biztosítja. Köszönjük a segítséget!

 

Folytatjuk

Ez az Összkép immár évek óta. Egy a világ működését mélyen, alaposan és remélhetőleg olvasmányosan bemutató oldal, egy alapos és higgadt munkájára büszke kis műhely. Szeretjük csinálni, mert a szerkesztői, a cikkírói munka segít, hogy jobban megértsük a világot és saját helyünket benne. Bízunk benne, hogy az olvasóink is hasonlóképpen éreznek.

Köszönjük a támogatást, a figyelmet!

Folytatjuk tovább.