fbpx

A magyarok kiemelkedően elégedetlenek az életükkel. Szegények, azonban biztonságban élnek. Sokat dolgoznak, mégis meglelik az egyensúlyt a munka és a szabadidő között. Bőséges adatbázisok és nagy mintás lakossági felmérések alapján tart elénk tükröt a világ leggazdagabb országainak közös agytrösztje, az OECD.

 

Mikor él valaki jobban? Ha több a pénze? Ha kevésbé zsúfolt a lakása? Ha többet pihenhet? Ha számíthat a barátaira, a családjára? Az OECD Jobb Élet Indexe többek között ezekre a tényezőkre épít. A gazdag adatbázis jó lehetőséget ad ahhoz, hogy mennyire jó az életünk a világ legfejlettebb országaihoz képest.

A cikk nyomtatható, pdf verzióban is letölthető. Kattints ide!

A Gazdasági Fejlesztési Szervezet (OECD) egy nemzetközi think-tank, ami társadalomtudományi elemző munkát és kutatásokat végez. 38 tagállamának nagy részét a világ legfejlettebb országai adják. Az általuk létrehozott „Jobb Élet Index” (Better Life Index) 11 dimenzió alapján hasonlítja össze a világ 40 gazdag országát – főleg 2018-as adatok alapján. Ezek a dimenziók a következők: lakhatás, jövedelmek és vagyon, munkahelyek, társas kapcsolatok, oktatás, környezet minősége, politikai részvétel, egészség, élettel való elégedettség, biztonság, munka-magánélet egyensúly. Az összehasonlításhoz mindenki saját indexet generálhat, cikkünk a 11 dimenzió egyenlő súlyú figyelembevételével számol.

Kattints a cikkhez készített ábrakat tartalmazó böngészdére, ahol összegezzük a sok izgalmas adatot és bemutatjuk az Index módszertanát.

Budapest és a Duna. Forrás: nomadvisor.com

 

Erősségeink: munka-magánélet egyensúly, lakhatás, oktatás és biztonság

A 2018-as adatok szerint Magyarország a 31. helyen van a 40 vizsgált országból. Egy olyan terület van, ahol OECD átlag felett teljesítünk: a munka-magánélet egyensúly. Átlagosan 15 órát töltünk pihenéssel egy nap, és alacsony azok aránya, akik 50-nél több órát dolgoznak egy héten. Lakhatási körülményeink és az oktatás színvonala csak kicsivel van lemaradva az OECD középértékétől. A biztonsággal kapcsolatos mutatónk is jó. Habár a válaszadók fele nem szívesen sétál sötétben Magyarország utcáin, de a 100 ezer főre eső gyilkosságok száma 1, ami jóval kisebb, mint a 3,7-es OECD átlag.

A böngészdét itt találod. Töltsd le és kövesd végig a cikket az ábrákat figyelve.

 

Vilnius látképe a Neris folyóval. Forrás: theculturetrip.com

 

Amiben hátul vagyunk: az élettel való elégedettség, vagyon, társas kapcsolatok és politikai aktivitás

Az élettel való elégedettség területén Magyarország a többi dimenziónál jóval rosszabbul áll. Ennek értéke kérdőíves mérésen alapul, a megkérdezetteknek 0-tól 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük általános elégedettségüket az életükkel. A magyarok osztályzása alapján 3,1 pontunk van, szemben a 6,24-es OECD átlaggal.

Ugyancsak alacsony a jövedelem és vagyon mutatóra kapott pontszámunk. Magyarországon a háztartások átlagos nettó vagyona 104 458 USD, ami kicsivel több mint negyede az OECD átlagnál (408 376 USD). A társas kapcsolatainkkal és a politikai aktivitásunkkal kapcsolatos pontok is átlag alattiak. Nálunk kevesen érzik úgy, hogy baj esetén segítséget tudnának kérni valakitől, illetve a magyarok szerint kevéssé számít a szavuk az ország irányításában.

Az Összkép a magyar társadalom és gazdaság működéséről szóló elemzések magazinja. Iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket, ha szeretnéd mélyebben megérteni, hogyan működik Magyarország.

 

Az élen Norvégia, Ausztrália és Izland, a lista végén Dél-Afrika, Mexikó és Kolumbia

Az Index adatai szerint Norvégiában legjobb az élet: kiemelkedő biztonságban élnek az elégedett emberek elégedettek tiszta környezetben. A másik két dobogós Ausztrália és Izland. Az abszolút utolsó helyen a Dél-afrikai Köztársaság (2,61) található. Mexikó és Kolumbia nem sokkal előzi csak meg ezt az országot – Latin-Amerikában alacsonyak a jövedelmek, az oktatásnak is alacsony a színvonala. Emellett a biztonság és a munka-magánélet egyensúly hiánya jelentik a legnagyobb elmaradásokat.

Riga látképe és a Daugava folyó. Forrás: culturalheritageonline.com

 

Velünk egy ligában: Dél Korea, Portugália, Lettország, Oroszország, Litvánia, Lengyelország.

Az OECD rangsorában picivel előttünk Dél-Korea és Portugália áll, hazánkat Lettország és Oroszország követi. Ha az átlag helyett a 11 dimenzió szerinti távolságokkal számolunk, Litvánia, Lengyelország és Lettország Jobb Élet profilja hasonlít legjobban Magyarországéra – az ő erősségeik és gyengeségeik hasonlítanak legjobban a mieinkhez.

 

A leginkább másmilyen helyek: Norvégia, Izland és Mexikó

A jólét szerkezete Izlandon, Norvégiában és Mexikóban leginkább más, mint nálunk. Norvégia mutatói mindenben jobbak Izland a munka-magánélet egyensúly, illetve a lakhatás értékében mögöttünk van, azonban a többi tényezőben messze jobbnak tűnik náluk a helyzet. Mexikó a rangsorban mögöttünk áll – teljesen eltérő problémákkal. Náluk jóval alacsonyabb a jövedelem, rosszabb az oktatás és a biztonság– azonban jóval elégedettebbek az életükkel, mint mi, az egészség és a politikai részvétel mutatójuk is magasabb. Az objektíven mérhető tényezőkben rosszabbul állnak, mégis jobban érzik magukat.

 

Szomorúbbak vagyunk, mint kellene

A konklúzióval óvatosan kell bánni. Habár az adatok a lehető legjobb minőségűek, mégis tudjuk, hogy a sok országra vonatkozó mérésekben sok a bizonytalanság, az országok átlagos értékeit mérik. Azonban mégis érdekes elgondolkozni, mi is olvasható ki ezekből a számokból. Olyan ország vagyunk, ahol jó a közbiztonság, az emberek nagy része tud pihenni és dolgozik is. Két területen maradunk el erősen az átlagtól: nagyon elégedetlenek vagyunk az életünkkel, és kevesebb az emberek pénze világ többi fejlett országához képest. Az utóbbi történelmi adottság, ebben nem nagyon térünk el Közép-Kelet-Európa többi részétől. Az élettel való elégedetlenség azonban másokra ennyire nem jellemző – rosszabb kedvűek vagyunk annál, mint ahogy jólétünk többi mutatója indokolná.

Varsó és a Visztula folyó. Kép forrása: greatruns.com