fbpx

Jövedelem és az élettel való elégedettség – ez az a két dimenzió, amelyekben Magyarország értéke leginkább elmarad az OECD Better Life Indexének átlagától. Általában azt gondoljuk, hogy a két dolog összefügg – azért vagyunk elégedetlenek, mert alacsony a jövedelem, kevés a vagyon. Az adatok azonban azt mutatják ez az összefüggés nem teljesen igaz. Nézzük meg, hogyan viszonyul egymáshoz az élettel való elégedettség és az anyagi jólét a világ leggazdagabb országaiban!

Cikkünk nyomtatható PDF verzióban is letölthető. Kattints Ide!

 

Elégedett és szomorkás világok

Ha a magyar emberek élettel való elégedettsége akkora lenne, mint a jövedelmekből következik, Magyarország nyolc hellyel lenne előrébb az OECD országok listáján (36. helyett 28.-ak lennénk a 40. országból). Nemzeti sajátosságunknak gondolhatnánk ezt a mélabút, azonban ha mélyebben beleénézünk az adatokba, kiderül ez nem hungarikum.

Jövedelem és Elégedettség az OECD Better Life indexe szerint

Van három ország, ahol az emberek picivel gazdagabbak, mégis elégedetlenebbek – ezek Görögország, Portugália és Törökország. A hozzánk hasonló jövedelmű visegrádi országok lakói jóval elégedettebbek nálunk. Jóval szebben látják az életüket a nálunk jóval szegényebb Latin-Amerikai országok is (Kolumbia, Brazília, Chile Mexikó).

Ha a gazdag országokat nézzük, Észak-Európa lakói a legelégedettebbek – jóval többen értékelik pozitívnak életviszonyaikat mint a leggazdagabb USA vagy Luxemburg.

Az OECD Better Life Indexét előző cikkünkben mutattuk be. Ennek jövedelmi mutatója a háztartások rendelkezésére álló jövedelem és vagyon adataira épül, az elégedettségi mutató pedig nagymintás véleménymérések eredményeit aggregálja.

 

Hol mennyire (nem) boldogít a pénz?

A sok ország adatai alapján kiszámítható, hogy egy adott jövedelem mellett mekkora az elégedettség várható szintje. Ha összevetjük az így kapott értéket az elégedettség valós szintjével egy olyan mutatót kapunk, ami lényegében a méz keserűségének szintjét méri: minél nagyobb az értéke, annál alacsonyabb az elégedettség az anyagi viszonyok alapján várható szintnél.

Ezen a listán, bármilyen meglepő nincs az utolsók között Magyarország.

A három ország, ahol legkevésbé tesz a pénz boldoggá, az Dél Afrika, Portugália és Japán. Magyarország 32. a 41 ország között. A jövedelmükhöz képest kiemelkedően elégedettek listájának élén nem meglepő módon Dánia áll, őket Finnország, Hollandia és Norvégia követi. A gazdag és mintaszerű országok listájába beékelődik Izrael, Mexikó és Brazília.

Az Összkép a magyar társadalom és gazdaság működéséről szóló elemzések magazinja. Iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket, ha szeretnéd mélyebben megérteni, hogyan működik Magyarország.

Szűkebb környezetünket nézve a Cseheknek leggömbölyűbb az élet, megelőzik az osztrákokat is. Szlovákiában, Lettországban és Lengyelországban pont azt gondolják a viszonyaikról, amit a jövedelem szerint várhatunk. A régiós mezőnyben pedig mi vagyunk a legkevésbé elégedettebbek.

Valószínűleg nincs egyetlen egységes történet a számok mögött. Gondolhatnánk, hogy a jövedelmi különbségek vagy a közbiztonság problémái állhatnak a háttérben -ez azonban nem magyarázza a dél-amerikaiak elégedettségét. Ezért valószínűbb, hogy meghatározó az olyan helyi tényezők szerepe, mint a kultúra vagy a történelmi élmények. Persze az is számít, hogyan illik hozzáállni a „Mennyire elégedett az életével?” típusú kérdésekhez. A skandináv világban például a boldogtalanságot azt az egyén kudarcának tartják. Mifelénk pedig az a gyanús, ha valaki nem panaszkodik, ha megkérdezik, „Hogy vagy?”.

A panaszkultúra azonban valószínűleg nem elég magyarázat arra, hogy miért vagyunk a legkevésbé elégedettek a közép-európai országok között. Történelmi traumák, rendszerváltás mindenhol voltak a régióban. A jövedelmek nem magasabbak, a jövedelmi különbségek sem nagyobbak, a közélet, a gazdaság működése sem ártatlanabb vagy egyértelműbb a régió másik országaiban. A kulturális kódunkban, irodalmunkban, filmjeinkben, örökölt magatartásmintáinkban lehet benne az elégedetlenség. Az egy másik kérdés, hogy ezzel elégedetlenek legyünk vagy sem.

 

Olvasd el ezt is!

Helyünk a gazdagok klubjában – Miben rossz, miben jó az élet Magyarországon?

Nem kincs, nem kacat – Mi is a magyar kultúra?