fbpx

Milyen év volt 2020? Mit hozhat a jövő? Milyen lesz újrakezdeni? Évzáró gondolatok és a világ vezető think tankjeinek legfontosabb témái 2020-ban.

 

A vírus éve volt

2020-ban mindent meghatározott a járvány. Az első hullámban szigorú karanténba vonult az ország. Bezártak az iskolák, távmunkára rendezkedett be mindenki, aki tudott. Nyárra azt hittük, vége. Megtelt a Balaton, tömve volt az autópálya az Adria felé. Ősszel hirtelen erővel tért vissza a vírus.

Az írás nyomtatható, pdf formátumban is letölthető. Kattints ide!

Mindennapos lett két érzés: a félelem és a magány. Nem csak attól fél az ember, hogy elkapja-e a betegséget és szenved-e hetekig, mint ismerősei. Szinte ijesztőbb: mi van, ha tőlem kapja el valaki és lesz nagy baja. Megtanultuk, hogy minden ember veszélyforrás, mi is azok vagyunk. Elmaradtak a nagy beszélgetések, az ebédek, a születésnapok, a családi hétvégék. Próbáljuk a találkozásokat telefonon, képernyőn pótolni, de gépen keresztül hiányzik az intimitás.

Persze, aki elkapta a vírust, annak még rosszabb volt. Szenvedés, félelem attól, hogy meg is halhat az ember. Ahogy lassan múlik a betegség, visszamarad a gyengeség és a fájdalmak. A regisztrált esetekből kiindulva minden 100-ból 3-an kapták el, a szakértői becslések szerint pedig akár már minden ötödik embert megtámadott a járvány.

Az Összkép a magyar társadalom és gazdaság működéséről szóló elemzések magazinja. Iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket, ha szeretnéd mélyebben megérteni, hogyan működik Magyarország.

 

Szükségszerűvé vált, hogy bezárjanak az éttermek, a mozik, elmaradjanak a koncertek. A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatás lényegében megszűnt. Kiürültek a belvárosok. A cégek átálltak járványműködésre. Nehezen ment megszervezni, hogyan működjön a gazdaság, amikor bármelyik személyes kontaktus veszélyes lehet.  A vállalkozások harmada zökkenőmentesen átállt, harmada a túlélésért küzd. Van, akit a járvány vett rá, hogy végre hozzáfogjon vállalkozása korszerűsítésébe, van, aki ahhoz kapta meg az utolsó lökést, hogy tovább- vagy visszaadja az ipart. Elmaradt bevételek, növekvő adósságok, erősödő bizonytalanságok. Több év kemény munkájának eredményét vitte el a koronavírus pár hónap alatt.

Pedig úgy tűnik, nagyjából megúsztuk, legalábbis megúszhatjuk. Elkészült a vakcina – még pár hónap és visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Ha a személyes találkozókról, a szórakozásról le is kellett mondanunk, ha a távolságtartás válságba is vitt jó pár vállalkozást, úgy tűnik, bő egy év alatt legyőztük az elmúlt évtizedek legnagyobb veszélyhelyzetét.

Persze ennek majd akkor tudunk igazán örülni, amikor tényleg vége lesz.

 

2020 fő ügyei

A világ vezető think tankjainek tematikája az egyik legmegbízhatóbb forrás arra vonatkozólag, miről is szól a világ. Az általuk legfontosabbnak tartott témákat mutatja be a következő táblázat.

Patinás intézmények témái ezek, a minőségből és az eredetiségből következő reputáció a legfőbb értékük. Nincsenek kitéve a szavazói, az olvasói, a fogyasztói elvárásoknak. Pont az a szerepük, hogy meghatározzák, melyek is a világ legfontosabb ügyei, iránymutatást adjanak, hogyan érdemes ezekről gondolkozni. Állami, nagyvállalati programok és megrendelések biztosítják pénzügyi hátterüket; fő közönségük, így tekintélyük forrása anyaországuk és a világ elitje. Amiről ezeken a helyeken gondolkoznak, az fog idővel megjelenni a sajtóban, a politikában – ezért is érdemes figyelni, miről mit mondanak ezekben a műhelyekben.

A think tankek globális listájáról választottunk ki 15 vezető intézetet. Ezek honlapján kerestünk meg az év legfontosabb témáit reprezentáló összefoglalót, listát. Volt, ahol éves összefoglalót, vagy listát készítettek a legfontosabb írásaikról. Máshol az intézet magazinjának címlapsztorijait néztük át, vagy a think tank jelentéseinek, eseményeinek, összefoglalóinak listáját. Listába rendeztük azokat a témákat, amelyek több helyen is megjelentek, vagy jelentőségük túlmutat az anyaország ügyein.

Az átnézett intézetek: Brookings, Bruegel, CASE, Chantham House, China Institue of Contemporary International Relations, Danish Institute for International Affairs, FGV, French Institute of International Relations, Heritage Foundation, ISS, Japanese Institute of International Affairs, Konrad Adenauer Stiftung, Korean Development Agency, RAND, Urban Institute

Forrás: saját gyűjtés

A listát inkább böngészni érdemes, mint elemezni. Az azonban jól látszik, hogy egy egyébként is feszültségekkel teli világra rontott rá a járvány.

A világ bizonytalanabb lett és szinte biztos, hogy ez jó ideig így is marad. A gazdaság átrendeződik, az államot egyszerre terhelik az eddiginél nagyobb kihívások és konfliktusok. A nemzetközi helyzet, ahogy ezt már megszoktuk, fokozódik. Most éppen nem mifelénk, Európa most inkább nyugodt oldalvízen van, a világ közepe most a Csendes-Óceán. A társadalmi harmónia letéteményesének tartott középosztály lefele szálló ágban van. Az értékrendi konfliktusok erősödnek. Az új technológiákkal kapcsolatban erős az ambivalencia.

A feszültségek egy része csak átmeneti zavar, vagy még annál is kevesebb: a biztonság régóta csalfa illúziójának elvesztése. Emellett vannak komoly átrendeződések is a világban. Új technológiák, új erős szereplők, új együttműködések, konfliktusok. Ezek egy része egy élhetőbb világ fele visz, csak át kell zökkennünk. És vannak valódi Atlantiszok is: süllyedő világok, végleges veszteségek, élesedő konfliktusok.

Mi az, ami csak optikai vibrálás, mi az, ami változás, mi az, ami veszteség – nagyon nehéz szétsorjázni. A világ sokszínű, szeszélyes és kiszámíthatatlan. Érdemes figyelni, valószínű a következő évtizedben sok mindenben megváltozik majd. Aki érti, mi és miért történik, az tud alkalmazkodni, jó helyet foglalhat magának az új nézőtéren. Aki csak kapkodja a fejét, annak az a hely jut, ahova lökdösi a véletlen.

 

2021 az egymásra találás éve lehet

Milyen jó lesz majd tavasszal kiülni egy teraszra, találkozni régi jó barátokkal. Levenni a maszkot, újra kezet fogni, megölelni egymást. Elmenni egy uszodába, egy koncertre, nem kerülgetni a szembe jövőket a járdán. Újra megtalálni és megélni egymás közelségét. Remélhetőleg 2021 húsvétja az egyik legintenzívebben megélt ünnepe lesz az életünknek.

Egymásnak fogunk örülni. Annak, hogy tiszták lettünk, nem jelentünk veszélyt másoknak. Annak, hogy nem kell tartanunk attól, aki közel jön és hozzánk szól. Kiszabadulhatunk önmagunk unalmas társaságából, a valóság képernyőn keresztüli megéléséből.

Ha belegondolunk, minek is fogunk örülni akkor, láthatjuk mi hiányzik, mi a fontos. Az együttlét, a nyüzsgés, a közös evés-ivás, tánc, a nagy beszélgetések. Nézni és hallgatni a többieket, ülni velük a nézőtéren, a kávézóban.

A járvány megmutatta: fontosak vagyunk egymásnak, kötődünk egymáshoz. Ne felejtsük el ezt megélni, megünnepelni, amikor majd eljön az ideje.

Fiatalok a budapesti Erzsébet téren – Forrás: We Love Budapest

 

Türelem, Közösség, Nyitottság

Ahogy vége lesz a víruséletnek, fel fog fordulni a világ. A nagy gazdasági hálózatok, az erős államok a gyengébbek kárára próbálják majd minimalizálni veszteségeiket, felkészíteni magukat a hasonló vészhelyzetek kivédésére. A járványban megroggyant vállalkozások piacaiért és nyomott árú eszközeiért megindul a verseny. A járványban a munkájukat, tartalékaikat, biztonságérzetüket elvesztett emberek feszültek lesznek, bűnbakokat keresnek, igazságot követelnek. A munkahelyek, a vásárlás, a szórakozás digitalizációjának régóta tartó folyamatának gyorsulása a járvány után valószínűleg megmarad – nehéz alkalmazkodás, átalakítás várnak a belvárosokra, az irodaházakra és a bevásárlóközpontokra.

Egy olyan világban kell majd újra helyet találnia szinte mindenkinek, ahol a zaj egyre nagyobb. A tájékoztatást az érzelem és a kattintásorientált modellek dominálják. A demokratikus világ technológiai laboratóriuma, az amerikai elnökválasztás nem éppen a higgadt viselkedést erősítő technikákkal látja majd el a világ kampányszakembereit. A gazdasági értékláncok szigorú, erőalapú békéjét a technológiai újítások és a geopolitika átalakuló erőviszonyai forgathatják fel.

Végül is ez így természetes: a nagyobb bizonytalanság nagyobb idegességgel párosul. Nagy bezártság után nagyobb az elszabadulás. Ehhez kell majd alkalmazkodnunk egyénként és közösségként egyaránt. Azt tanácsolhatjuk magunknak, amit egy szilveszterezni induló kamasznak szoktak a szülei: vigyázz magadra, maradj higgadt és normális akkor is, amikor elszabadul a buli.

Három dolog lehet különösen fontos jövőre:

Türelem – Jóval több tényező szítja a feszültséget, mint csillapítja. Az érzelmek, a tempó arra hív, hogy előbb ítéljünk és cselekedjünk, mint gondolkozunk; amit nem értünk, azt ne is fogadjuk el. Ahogy újraindul az élet, érdemes lesz figyelni, hogy higgadtak maradjunk. Nem biztos, hogy haragudni kell, nem biztos, hogy rossz, valaki, ha másban hisz. Jobb lesz néha megállni, beszélni olyanokkal, akik teljesen máshogyan gondolkoznak. Tájékozódni több forrásból és nem feledni, az igen és a nem között nagyon széles és sokszínű a „nem biztos” tartománya. Legyen szó üzletről, közéletről, kultúráról. Inkább egy-két nappal később legyen az embernek saját véleménye, minthogy azonnal átvegye másét. Óvakodjunk az alkalmi ajánlatoktól, az egy napig élő rendkívüli lehetőségektől.

Közösség – A karantén alatt rájöhettünk ki az, aki fontos, ki az, aki hiányzik. Építsünk ezekre a kapcsolatokra, erősítsük meg a belső kört. A család, a szűk barátok, a megbízható kollégák és üzlettársak adnak erőt és nyújtanak biztonságot. Tágabb közösségeink – osztály-, munka-, levelező-, hit-, sport- (stb.) társaink mutatják meg mi is számít nekünk, kik is vagyunk. Fontosak ezek a kötődések, ezek segítenek helyet és irányt találni.

Nyitottság – Változni fog a világ, aki ezt nem fogadja el, az csak a szerencsében bízhat. Komfortosan kell tudni mozogni ismeretlen viszonyok között is. Új módon, új emberekkel kell kapcsolatot építenünk majd, ahogy a technológiák, a viszonyrendszerek átalakulnak. Ehhez nyitott szemmel kell járni, tájékozódni kell. Fontos készség, hogyan barátkozzon ismeretlenekkel az ember, hogyan lépjen óvatosan, de magabiztosan új kapcsolatokba, világokba.

A nagy válság utáni világ lendülete már lejáróban volt, ezt emésztette fel teljesen a járvány. Valami újba fogunk lépni, miután levettük a maszkot. Jó lesz feladni a távolságtartást, az érintésmentességet, de vigyázunk, felbolydulással jár majd, míg minden újra a helyére kerül.

 

Ezt is olvasd el!

Koronavírus: Nyertes kisvárosok, vesztes városközpontok

Mit tesz a gazdasággal a koronavírus? – Előzetes kép 22 közgazdász véleménye alapján

Megoldást keresünk vagy önigazolást? – a járvány gazdasági hatásának mozgatói a gazdaságon kívül vannak

Mi lesz utána?