fbpx

Kizökkentő figyelmeztetés, eseti döccenő? Mi lesz új, mi lesz másmilyen és mi tűnik el? Lesz-e paradigmaváltás? Állítások, dilemmák és elgondolkoztató mondások a járvány utáni világról. Félszáz tudós, elemző, állami és gazdasági vezető küldött részletes választ az Összkép felkérésére. A hozzászólások anonim szövegét ide kattintva találod meg, a következőkben rövid áttekintést adunk a beérkezett írásokból.

Olyan a járvány, mint egy fekete hattyú. Hirtelen jött, keveset tudunk mind róla, mind jövőbeli hatásáról, sorsáról. Jósolunk csak, a jóslás meg nagyrészt vágyaink és félelmeink kivetítése. Helyzetünk befolyásolja gondolkozásunkat, márpedig jólétben, a bajoktól távolabb élő emberek vagyunk, akik most teljes vagy félkaranténban élnek, dolgoznak – Magyarországon.

Az óvatosság ellenére nem bizonytalan, sőt nem is diszharmonikus az Összhang. Kirajzolódnak fő ügyek, fő dilemmák, megragadhatóak markáns üzenetek.

Az írás nyomtatható, pdf formátumban is letölthető. Kattints Ide!

A válaszadók szövegeit is tartalmazó összeállítás ide kattintva érhető el.

A következő levelet küldtük el a magyar szellemi, üzleti és állami világ néhány fontos szereplőjének 2020. április 7-én:

Arról szeretnénk írni, az Összképben, hogy milyen lesz a járvány után a világ.

Szerinted miben lesz más és miben lesz pont ugyanolyan az életünk, amikor visszazökken minden a normális kerékvágásba? 

Van, akit megtépáz a leállás, van, akit nem. Van, aki ugyanonnan folytatja, ahol a járvány miatt abbahagyta. Van, akinek mást kell csinálnia, vagy ugyanazt – csak máshogyan.

A gondolkozásunk is változni fog. Más lesz fontos, mástól fogunk félni, máshogyan fogjuk szervezni az életünket.

Persze az is lehet, hogy nem változik semmi, hiszen pár hónap félelemmel teli leállás miatt képességeink, világlátásunk, kapcsolataink nem nagyon változnak.

Kérlek, ha van időd és kedved, küldj erről vázlatosan 2-3 gondolatot, érzést, hivatkozást: szerinted mi lesz másmilyen?

Ha tudod, küldd el válaszod április 14. (Kedd) estig.

A válaszokat az Összhang rovat szabályai szerint anonim módon kezeljük (Hogy miért? Egyrészt nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy kinek mi a hivatalos álláspontja. Másrészt jobb, ha az érvek gondolatok értelmezésénél nem zavar minket a nyilatkozó pozíciója, vagy az illetőről alkotott véleményünk. Egyszerűen ne az alany legyen a fontos, hanem az állítás.).

52-en küldtek választ felkérésünkre – Köszönjük!  Gazdag szövegeket kapott az Összkép – itt olvashatóak. Ezek pár izgalmas elemét ragadja ki ez az áttekintés.

Minden hozzászóló óvatos. Hangsúlyozzák, hogy azt sem tudjuk, meddig tart, mit hoz még a járvány. Lehet, hogy pár héten belül lesz vakcina és mindennek vége, az is lehet, hogy ezentúl mindig velünk lesz a koronavírus. Nincs tapasztalatunk az ilyen világfelfordulásokban.

Összkép grafika

 

Digitális, átrendeződő, szegényebb, óvatosabb és tagoltabb világ kevesebb mozgással és több állammal

A közös gondolkozásban résztvevők sokfelé ágazó szövegei összességében a következő tizenegy fő változási irányt tartották a legfontosabbnak:

 • Egészség felértékelődése
 • Digitalizáció
 • Gazdasági átrendeződés az együttlétet igénylő tevékenységektől a digitalizált tevékenységek felé
 • Gazdasági válság
 • Társadalmi különbségek növekedése
 • A vállalati termelési láncok földrajzi koncentrációja és biztonságosabbá tétele
 • Erősebb, aktívabb állam
 • Nagyhatalmi átrendeződés – elsősorban Kína javára
 • Munka és munkahely átalakulása
 • Kevesebb utazás
 • Személyes viszonyaink, személyiségünk változásai

Az Összkép a magyar társadalom és gazdaság működéséről szóló elemzések magazinja. Iratkozz fel hírlevelünkrekövess minket, ha szeretnéd mélyebben megérteni, hogyan működik Magyarország.

 

Paradigmaváltás?

Sok kérdésben erősen ellentmondóak az álláspontok. Némelyik témában azért, mert máshonnan, más szempontok és értékek szerint gondolkoztak a hozzászólók, más ügyekben inkább hezitálásról beszélhetünk: erre vagy arra az oldalára esik az ötforintos, de még nem látszik, melyikre.

A pro- és kontra érvek gazdag tárházát mutatják be a hozzászólások. Ezek részletes bemutatása helyett egy kis közös gondolkozásra hívjuk az olvasókat. Mindenki elgondolkozhat, melyik ügyben merre felé fordítja a világot a járvány.

Erős gondolatok

Az Összhang résztvevőinek írásaiból több erős gondolat rajzolódik ki. Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk, összegyúrtunk néhány a fő témák és dilemmák keretei közé nehezen illeszthető gondolatot.

 • Eddig igazán új dolgot nem csináltunk, csak gyorsan alkalmazkodtunk alaphelyzethez. A válság alatt mindenki csak jobban erőlteti eddigi törekvéseit, saját kalapácsához keresi a szögeket az új helyzetben.
 • A járványhelyzet kilépés a komfortzónából. Ezáltal jobban megismerhetjük magunkat, éles helyzetben tesszük próbára emberi viszonyainkat. Ha túl vagyunk az első sokkon, felismerhetjük, hogy van jó is abban, ha újragondoljuk eddig megszokott rutinjainkat.
 • A járvány egy meghatározó kollektív élmény. Közös emlékeket, közös kérdésfeltevéseket, közös új időszámítást szül. Ez többet is hozhat annál, hogy mi leszünk a wc-papír felhalmozó nemzedék.
 • A járvány a rendszerváltás után a második olyan markáns világátalakító változás, ami komolyabb véráldozatok nélkül következett be – ez mindenképpen bizalomra ad okot.
 • A járvány nem fordítópont, hanem gyorsító pont – a különben is gyenge, sebezhető szereplőket, üzleti modelleket, együttműködési mintákat és technológiákat marginalizálja, a különben is feltörő viselkedési mintákat, megoldási sémákat erősíti meg.
 • A járvány a világhoz való különböző értékrendek, ezekre épülő megoldási sémák versenye is egyben.
 • A válság aláássa a biztonságérzetre épülő legitimációt, polarizál – erős társadalmi konfliktusok jöhetnek.
 • A járvány megítélését – és így hatásait – az események utolsó szakasza és azok utólagos közösségi értelmezése fogja meghatározni. A politika vízválasztója is a válság idején nyújtott teljesítmény lesz – komoly értelmezési harc várható.
 • Fontos kérdés, hogy a járvány nagy felfordulásában a jobbak vagy a csókosabbak nyernek. Meghatározó lesz az újraindulási források felhasználásának hatékonysága.
 • A nyertes a posztmodern digitális osztály. Ez fogja meghatározni a jövőt, a világ gondolkozását – ha képes konszolidálni a világot.
 • Az 1990 után születettek életindulását a nagy válság, a 2000 után születettekét pedig a járvány teszi nehézzé. Több nemzedék éli meg, hogy a szocializációjából következő nagyaspirációk ellenére szüleinél rosszabb lehetőségekkel kezdi életét. Ha ezek a korosztályok nem kapnak, teremtenek maguknak perspektívát jelentő életpályákat, abból komoly lelki és társadalmi sérülések lehetnek.
 • Átalakulóban a tanulás, a tanuláshoz való hozzáállás, eljöhet a Tanulás, a Tudás reneszánsza.
 • Az egyéni és a közösségi motivációk kiléphetnek a fogyasztási lehetőségek a GDP dominanciájából. Felértékelődik az ellenálló-képesség, a kockázat alapú gondolkozás (hiszen nem csak járvány, más vész is jöhet). Az az egészség, az ahhoz szükséges környezet, a biztonság, nem lesz szabadon megvásárolható, ezen alapvető tényezők biztosítása új ethoszt, új együttműködési formákat kényszerít ki.
 • Nagy kérdés milyen tudományos, szellemi, politikai újításokat szül a járvány. Az új helyzet új megoldásait a kísérletező és kockáztató vállalkozók, társadalmi kezdeményezések, motivált tudósok és szakemberek teremthetik meg.
 • Amikor vége lesz a járványnak, lesz egy nagy kiszabadulás, újra találkozási vágy.

 

Nézzünk az üveggömbbe!

A korábban említett, a legtöbbek által említett változási irányok részleteit egy nagy táblázatba foglaljuk össze. Töménynek tömény, vázlatosnak vázlatos – de így látható át legjobban az összkép. A részletek, magyarázatok, finom nüanszok a válaszadók írásaiban.

 

Cikázva lobban sok-sok ferde kép

Mi rajzolódik ki a válaszokból, milyen tükröt tart elénk a félszáz írás?

Mindenképpen sokszínűt. Egy természetszerűen bizonytalan, dilemmákkal, lehetőségekkel és veszélyekkel teli feladatokat adó jövő képét vázolják fel az írások. A szerkesztés során meghatározó élmény volt az írások szellemi és érzelmi intenzitása.

Nem arról van csak szó, hogy okos emberek okosakat írtak. Nem is csak arról, hogy a helyzet mozgósítja a szellemi energiákat. Valami más erő is érződik a válaszok gyűjteményéből. Ennek egyik eleme egy személyenként eltérő jellegű, de kézzel tapintható elégedetlenség a járvány előtti világgal – az értékek, a fogódzók a rendezőelvek hiánya. Mintha ott motoszkálna a remény, hogy a járvány új rendezőelveket, eszméket hozhat. Magyarország nem mint átkok sújtotta különös sziget, hanem egy kemény szabályok szerinti világ része jelenik meg. Nincs 90-es évek szag, a szövegekben nyomokban találni csak a tranzitológiai sémákat.

Egy új tematika, egy új közgondolkozás vonalai derengenek fel a szövegekben. Nem hiszem, hogy a járvány tette volna ezt velünk, hacsak annyiban, hogy a bezárkózás- és az összetartozásérzés intenzív élményének együttállása új megvilágításba helyezte a mi lesz velünk kérdést.

10 év múlva majd megírjuk, mi is jött ki mindebből.

2020. április

 

Ezt is olvasd el!