fbpx

A járvány kibontakozóban van, jó pár hét-hónap, míg visszatér az élet a normális kerékvágásba – reméljük, minél kevesebb áldozattal. Vállalkozókat, elemzőket, kutatókat kérdeztünk, hogy hogyan hat mindez a gazdaságra.

A gazdaságot jól ismerő elemzőket, vállalkozókat  kért meg az Összkép, hogy küldjék el véleményüket a következő kérdések kapcsán:

  • Melyek a járvány legfontosabb közvetlen és közvetett gazdasági hatásai? Kik lesznek a legnagyobb vesztesek? Kik azok, akiket helyzetbe hozhat a járvány?
  • Mekkora lesz a visszaesés? Hogyan fog kinézni a járvány utáni újrakezdés? Mit tehet egy vállalkozás, hogy minél jobban jöjjön ki a dologból?
  • Miben fogja a gazdaság, az egyes vállalkozások életét hosszú távon megváltoztatni a járvány?

Az írás nyomtatható, pdf formátumban is letölthető. Kattints ide!

22-en válaszoltak – van köztük bankár, egyetemi professzor, cégvezető, vezető elemző, kormányzati szakember. Mindenki értelmezi, mi is történik velünk – valami olyasmi, amiről nem is tudjuk pontosan, hogy micsoda. Otthon ülünk és  – a sok kézmosás között, legjobb barátainktól is tartva a távolságot – próbáljuk felfogni, mi is történik velünk, hogyan is fogja ez átalakítani a világot.

Tartalmas válaszokat kaptunk, komoly felvetésekkel.  Sok szemszögből, sok irányba indult el gondolkozás. Ezért a hozzászólásokat egybe rendeztük, hogy mindenki kedvére böngészhesse őket.

Ide Kattintva tudod letölteni a válaszokat.

Megtartottuk az eredeti vázlatos vagy lazább megfogalmazásokat, csak az anonimitás miatt módosítottuk a szöveget, ahol erre szükség volt. Így, smink nélkül jobban érezhető a hozzászólások feszültsége. Ez azért is fontos, mert a koronavírus gazdasági hatásairól most még csak első benyomásaink lehetnek – inkább azt tudjuk rögzíteni, hogyan gondolkozunk, érzünk a témával kapcsolatban, mint hogy pontosan előre lássuk mi is fog történni.

A szakértők közül is többen kérdezték, miért név nélküli válaszokat kérünk. Ennek két fő oka van. Egyrészt nem arra voltunk kíváncsiak, hogy kinek mi a hivatalos álláspontja. Másrészt jobb, ha az érvek gondolatok értelmezésénél nem zavar minket a nyilatkozó pozíciója, vagy az illetőről alkotott véleményünk. Egyszerűen ne az alany legyen a fontos, hanem az állítás.

 

A válaszok tükröt is tartanak elénk. Akinek kalapács van a kezében, az szögnek lát mindent – most megláthatjuk, milyen kalapácsok is kopognak a fejünkben. A hangsúlyok emberenként máshol vannak, a vélemények között olykor jelentősek az eltérések. Van, aki optimista, van, aki pesszimista. Az egyik álláspont szerint kizökkent és új pályára kerül a világ, a másik szerint ez egy időleges kitérő és a járvány után lényegében ugyanabba a mederbe fog visszatérni az élet.

A 22 választ összesítve öt fő, markáns állítás fogalmazható meg:

  1. Hirtelen és jelentős gazdasági visszaesést okoz a koronavírus;
  2. A járvány hosszán és a válságkezelés sikerén múlik milyen gyors és milyen sikeres lesz a helyreállás;
  3. Az érintettségen kívül a tartalékokon és a reagáló képességen múlik, ki hogyan jön ki a dologból; digitalizáltabbá válik a világ;
  4. A nem piaci szervező elvek (állam, közösség) felértékelődnek;
  5. A gazdasági hatások nem a járvány miatti közvetlen egészségügyi veszteségekből következnek, hanem az óvintézkedésekből.

Az Összkép a magyar társadalom és gazdaság működéséről szóló elemzések magazinja. Iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket, ha szeretnéd mélyebben megérteni, hogyan működik Magyarország.

 

A fő állításokat négy táblázatban foglaljuk össze a koronavírus gazdasági hatásairól, a visszaesés várható mértékéről, a járvány veszteseiről és nyerteseiről, illetve arról, hogy miben is változik mag a világ. Részletek a válaszokban – Nézzük az ábrákat!

 

 

 

 

2020. március