fbpx

Megnéztük, mit is énekel ki magából az ország. A lelki görcs, a szétcsúszós bulizás, a világ moralizáló szemlélése, a diadal ünneplése és a szakítás mozdítja meg leginkább a magyar zenehallgatókat. A nyár öt legnépszerűbb dalának szövegében megláthatjuk a mai magyar lélek tükrét.

Nyáron megtelnek a kerthelyiségek, az autósok letekerik az ablakot és fel a hangerőt. Egymást érik a fesztiválok. Jobban átjárnak minket a dallamok, felértékelődnek a dalok. A régi nyaralásokra az akkori slágerek, az ahhoz kötődő élmények alapján is emlékezünk. Megmarad a dallam, a hangulat, néhány szó a szövegből.

A cikk nyomtatható pdf formátumban is elérhető. Kattints ide!

Pár sornál többre csak a rajongók emlékeznek, akik a bulikon teli torokból énekelnek. A dalszöveg érzéseket, hangulatokat fest a zene mellé. Nem történetet mesél, nem mondanivaló köré épül, hanem húzása van, a világba belekiabálható üzenete. Az a dal lesz népszerű, ami elkapja az emberek lelkét, zenéje, zenésze, hangulata, szövege legjobban magával ragad minket. A jó művész azért sikeres, mert rajta keresztül zeng a valóság. A jó zeneiparos meg azért, mert legjobban találja el, milyen varázslatra vevő a közönség. Az nagy zenészben a két dolog összetalálkozik, a slágerek ezért a kor érzületének leghitelesebb tükrei közé tartoznak.

Forrás: delhir.hu – Mikula Szilva fotója

 

A dalszövegek alapján elemzi az idei nyár slágereit. A dalok szavait, szófordulataikat rendszerezzük, hogy kinyerjük belőlük a fő gondolati, érzelmi motívumokat. Olyan ez, mint amikor arra vagyunk kíváncsiak, milyen fűszerek, gyümölcsök vannak egy koktélban. Az alkohol a dallam, a ritmus és a hangszerelés, ezt ízesítik a szöveges elemek. Egyrészt, ha jól találja meg szavait a szerző, sokkal több emberhez jut el a zenéjével. Így a slágerek tanúskodnak arról, milyen gondolatok, érzések fontosak. Másrészt, a dalszövegbe szőtt mondások úgy másznak belénk, hogy észre sem vesszük. Részeink lesznek, hangolják, hogyan is nézzük, értjük a világot.

 

Ezt hallgatjuk majd a nyáron

A rádiók, a youtube és a spotify slágerlistái alapján választottuk ki, melyik öt dal alapján elemezzük, miről is szól az idei nyár.

A 2023. június 16-i slágerlisták vezető magyar előadói – Források: spotify.com, youtube.com, slagerlistak.hu

 

A listákból a legnépszerűbb öt előadó legnépszerűbb dalát választottuk ki. A Spotify és a Youtube listáján tarolt az Azariah, több daluk is az élen szerepel. Az ő hangzásviláguk fogja meghatározni a nyarat. A streamingelők, a Youtube-ozók és a rádióhallgatók között más zenekarok, más számok népszerűek. Ez egyrészt az egyes zenehallgatási formák közönségeinek különbségéből következik. Az idősebbek hallgatnak rádiót, a leginkább zenére hallgatók töltik le vagy a streaming alkalmazást. A Youtube pedig mindenki telefonján ott van. A zenekarok is más terjesztési stratégiát választanak, ott tolják a legjobban a számaikat, ahol a legnagyobb közönséget sejtik.

Az öt top sláger közé azokat a számokat válogattuk be, amelyek vagy több platformon is az élen vannak, vagy valamelyik listát vezetik. Ez alapján a nyár dalai abc sorrendben a következők:

  • Azariah – Introvertált dal
  • Follow the Flow – Szélcsend
  • KKevin – Csakaszesz
  • Rúzsa Magdolna – Elmegyek
  • Valmar – Playboy

 

A dal a lélek tükre

Az öt dal szövege szerint (v)érző szívvel, keményen állunk és pörgünk a durva világban. A dalszövegek hét fő motívuma az erős érzelmek, a durva bulik, a kegyetlen világ, a (sokszor csak tettetett) magabiztosság, a siker és a kudarc élménye, önmagunk keresése. Ezt mutatja nekünk a dalszövegek tükre.

Az Azariah Introveltált dala a világfájdalommal való esélytelen küzdelemről szól, a Follow the Flow picit több reménnyel sodor minket az élet nagy viharába. KKevinnel a szétcsúszott kemény csávó bőrébe bújhatunk, a Valmar pedig a végletekig kiélvezhetjük a diadal partyját. Rúzsa Magdi pedig erőt ad a szakításhoz. Szerelmes dal nincs a top5-ben, a szeretet most az anya, a család, a barátok és a hazavágyódás képeivel színezi át a dalokat.

A múlthoz való viszony vagy a visszavágyódás vagy a felejteni akarás formájában, de mindegyik dalban megjelenik. A jövő idén nyáron nem fontos. Nagy vitát kezdenek a szövegek a siker lehetőségéről. Az Azariah szerint lehetetlen, a Follow the flow és KKevin szerint szétesünk tőle. A Valmar hisz benne, ünneli. A világ kegyetlensége ugyancsak majdnem minden dalban megjelenik. Az ’Elmegyek’-ben a gonosz volt társ, a ’Szélcsend’-ben a vihar formáját ölti. A Csak a szesz a Gettóról zeng, az Introveltált dalban ellopják a fényt az alagút végéről. Erre a keménység mellett az ártatlanság a dalok által kínált válasz: pörgő szoknya, gyermeki lét, szétcsúszás.

 

 

Öt dal – öt képben

A következő öt ábra mutatja be, milyen fő motívumokat fedezhetünk fel a dalokban. Az egyes szövegek lelki részletei más-más módszerrel voltak felfedhetőek. Az introvertált dalban érzések köré épül a dal. A Szélcsend képeit a főnevek, igék, határozók csoportosítása alapján találtuk meg. A csak a szesz és a Playboy képekre, gondolatokra, tettekre bontható. Az Elmegyeknél pedig az állítások alanyai (én, Te, a világ) tagolják a világot.

Jó böngészést!

 

 

 

 

 

 

Olvasd el ezt is!

Nem kincs, nem kacat – Mi is a magyar kultúra?

 

Jótett helyébe… – Életrevalóságunk titkát mesékbe rejtettük