fbpx

Hova forduljunk, ha szeretteink mellett a rászoruló ismeretleneknek is szeretnénk adni karácsonykor? Milyen szervezetek, hol és hogyan gyűjtenek a szegény emberek segítésére?

A használt, de jó állapotú tárgyakat mindenhol örömmel fogadják, de fontos, hogy csak olyan dolgok kerüljenek az adományok közé, amelyek nem szorulnak javításra, tisztításra, mert nincs kapacitás ruhák foltozására, ahogy a nem működő eszközök sem kelnek maguktól új életre.

 

Cipősdoboz Akció

Az akció keretében egy cipősdoboznyi kedvességet juttathatunk el gyerekeknek. A dobozra rá kell írni, hogy milyen nemű és korú gyereknek szánjuk, majd el kell juttatni egy gyűjtőpontra (ezek listája itt található). Bármi olyan kerülhet a dobozokba, aminek egy gyerek örülne, például játék, édesség, ruha, írószer vagy könyv.

Cikkünk nyomtatható pdf-ben is letölthető. Kattints ide!

Az időszűkében lévők a Liliput Játékvilág webshopján keresztül is összeállíthatnak egy dobozt, vagy a 1355-ös adományvonalon keresztül hívásonként 300 Ft-al támogathatják az akció sikerességét.

A Baptista Szeretetszolgálatot hősugárzókkal, üres dobozokkal, csomagolóanyagokkal, teával, műanyag poharakkal és még sok mással lehet közvetlenül segíteni az akció lebonyolításában a kívánságlistájuk szerint.

 

Forrás: segelyszervezet.hu

 

Katolikus Karitász

Örömmel fogadnak tartós élelmiszereket, és minden használt, de jó állapotú adományt is, például ruhaneműt, háztartási eszközöket, elektronikus gépeket. A tárgyi adományok leadhatóak a KaritászPONT hálózat boltjaiban. A pénzadományok szintén nagy segítséget jelentenek, mert azokat mindig az aktuális kéréseknek és igényeknek megfelelően tudják támogatásra fordítani.

Kiemelt karácsonyi adománygyűjtésük az Angyalbatyu, amely egy doboz vagy szatyor formájában is összeállítható. A batyu a Cipősdobozhoz hasonlóan működik, játékok, ajándéktárgyak, pipere holmi, vagy édesség is kerülhet bele néhány kedves sor kíséretében. Azt kérik, hogy a megajándékozni kívánt gyermek korát és nemét jelezzük a csomagon. Törékeny, folyékony és romlandó dolgokat ne rakjunk a batyuba!

Adományvonaluk az 1356-os számon hívható, egy hívással 500 Ft-os támogatást adhatunk A pénzadományokat utalással és sárga csekken is hálásan fogadják.

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Idén december 22. alkalommal rendezik meg az Adni öröm! akciót a Spar csoport kijelölt üzleteiben. A Spar és Interspar üzletekben 3500 önkéntes gyűjt tartós élelmiszereket a rászorulóknak. A cukor, liszt és olaj mellett érdemes például konzerveket is rakni a bevásárlókosárba, amelyek tartalmát az önkéntesek veszik át és szállítják el.

Egész évben vásárolhatóak adománykártyák is 250 és 500 forintért, amelyekért SuperShop pontokkal is lehet fizetni. A 1350-es adományvonal is egész évben él, 250 Ft-al támogatható a Szeretetszolgálat tevékenysége. Az adományozz.hu-n keresztül átutalással is segíthetünk.

A Máltai Szeretetszolgálat több helyszínen fogadja a tárgyi adományokat, a tartós élelmiszerek mellett a takarók, sátrak, bútorok, elektromos eszközök, ruhák (akár zoknik és alsóneműk formájában), és cipők is nagyon hasznosak.

 

Magyar Vöröskereszt

A tárgyi és pénzbeli adományoknak egyaránt örülnek, utóbbit vagy tárgyi adományra költik, vagy valamilyen szolgáltatást finanszíroznak belőle, így mindig a legszükségesebb dolgokra tudják fordítani a pénzadományokat. A tartós élelmiszer nagyon fogy, a rizs, konzerv, tészta, és olaj, sőt, a citromlé is jól jön. Sok helyen nincs, vagy nem működik a sütő, ezért a tészta és rizs hasznosabb, mint a liszt.

Az új ruha különösen nagy örömöt okoz, hiszen általában használthoz jutnak hozzá, így karácsonyi adományként jó választás lehet, ahogy az új iskolaszerek, például iskolatáska vagy tolltartó is nagy érték. Ha valakinek nagyobb adományra is van módja, egy használt számítógéppel, laptoppal óriási segítséget adhat a gyerekek tanulásához.

A Vöröskereszt adományvonala a 1359-es számon érhető el, 250 Ft egy hívás díja. Kampányaik célzottan is támogathatóak.

 

Mikulásgyár

A dobozokat december 21-ig a Lurdy Házban és a Millenáris Parkban lehet leadni reggel és este kilenc között, illetve a legtöbb postán és kijelölt gyűjtőhelyeken. A postákon MikulásGyár felirattal várják az adományokat, amelyeket ingyen elszállítanak, amennyiben jól lezárt dobozban érkeznek.

Bármilyen tartós élelmiszer nagyon hasznos, ami eláll a spájzban, és azokra van a legnagyobb szükség, de tisztítószerek, jó minőségű ruhák, vagy játékok is kerülhetnek a dobozokba.

 

Ökumenikus Segélyszervezet

Pénzadományokat várnak, mivel így tudják a leghatékonyabban támogatni a pártfogoltjaikat, és fenntartani az intézményrendszerüket, vagy például finanszírozni a téli 10 000 adagos melegétel-osztásukat. A 1353-as adományvonalon keresztül már 250 forinttal is támogathatóak.

Budapesten a Bazilika melletti vásárban az Adományponton lehet pénzt adományozni, országosan a Tesco áruházakban 250 forintos adománykuponok vásárolhatóak meg, a postákon pedig gyűjtődobozokba, illetve csekken feladva lehet támogatni a munkájukat.

 

Üdvhadsereg

Pénzbeli és természetbeni adományokat is örömmel fogadnak, amelyeket az intézményeikben élő rászorulók és segélykérők gondozására fordítanak és használnak fel. Az adventi készülődés során „reménycsomagokat” tölthetünk meg, amelyekbe ruhák, tartós élelmiszerek, szezonális cikkek is kerülhetnek.

Az Összkép a magyar társadalom és gazdaság működéséről szóló elemzések magazinja. Komoly elemző munkára épülő áttekintéseket készítünk, kutatások eredményeit foglaljuk össze és az országot jól ismerő vezetők, kutatók történeteit mutatjuk be arról, hogyan is működik a világunk. Kövessen minketiratkozzon fel hírlevelünkre, ha szeretné mélyebben megérteni és felfedezni Magyarországot.

 

Köszönjük Puskás Zsuzsának a cikk elkészítésében nyújtott sok segítséget!

Ezt is olvasd el!

A nyomorúságot a céltalanság választja el a szegénységtől – Vecsei Miklós előadása a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjáról