fbpx

Egykor tölgyerdő borította a bátaszéki Orbán-hegyet, a fák alatt állatokat makkoltattak. Ma csak két faóriás őrzi az erdő emlékét, a fák átadták a helyüket a szőlőnek, a gyümölcsösnek.

1754-ben a két tölgy alatt kapott helyet a Szent Orbán, a szőlő és a bor védőszentje tiszteletére emelt kápolna. A Tolna megyei városból rálátni a dombon álló hármasra, és fordítva.

Fotó: evfaja.okotars.hu

A nagyobb fa 18 méteres.  A kápolna fölé magasodva óvja a szent helyet, úgy ismerik, mint a bátaszéki molyhos tölgy. Már 300-400 éve áll ott, Sümegi József, a bátaszéki gimnázium igazgatója és helytörténész szerint akár törököt is láthatott.

A kápolna a kezdetektől vonzotta a látogatókat, így a tölgy is állandó figyelmet kapott, ápolták és gondoskodtak róla. Sümegi József a kapcsolatot így írta le: „Egyfajta szimbiózis jött létre: A fa védte a kápolnát, a kápolna pedig a fát.”

Égig érő fák című sorozatunkban kivételes fákat mutatunk be: történetükből kiderül, mi mindent köszönhetünk nekik tiszta levegőn, hűs árnyékon kívül. Közösségeket építenek és tartanak össze, élményeket adnak, példát mutatnak. Figyeljünk rájuk!

A misztikus tér a molyhos tölgy ölelő ágai alatt is érezhető. Szent Orbán napját május 25-én minden évben megünneplik, szentmisét tartanak, és borral locsolják meg a fa törzsét a bő szőlőtermésért és jó borért, és hálát is adnak, ha szép volt a tavasz. Eleinte a kápolnát locsolták körbe, de már réges-rég a fához kötődik az ünnepség.

Fotó: evfaja.okotars.hu

Az apró kápolna előtt álló, matuzsálemi korú bátaszéki molyhos tölgy rettenthetetlen alakja nem csak a környékbelieket nyűgözte le, 2016-ban nemzetközi mezőnyben nyerte meg az Európai Év Fája versenyt. Új korszak nyílt meg az öreg fa életében: padokat helyeztek alá, egyre több programot szerveznek oda spontán is, szinte állandóvá vált az emberi jelenlét.

A szőlő- és gyümölcsültetvény fölött a mesei hármas őrködik: a kápolna, az elhíresült matuzsálem, és a háttérben meghúzódó kisebb tölgy. Itt találkozik a természet a természetfelettivel, a szekszárdi borvidék jó borai az istentiszteletre igyekvő zarándokokkal.


Nivegy-völgy: öt élettel teli falu a Balaton-felvidéken

A kórus olyan, mint egy életbiztosítás – az összerezonálás nemcsak a szívben, hanem a fejben és hangban is megszületik