fbpx

Művészettel nem csak kiállítótermek falai között találkozhatunk, olyan váratlan helyeken is felbukkanhat, mint egy vasúti átjáró. Balatonalmádiban öt éve állítanak ki a városhoz kötődő művészek a VasútARTjáróban.

A strandot és Almádi főterét összekötő aluljáró korábban elhanyagolt része volt a városnak. Vonzotta a rongálókat, a nagy falfelületeket a falfirkászok használták festővászonként. Agg Z. Tamás, a város gondnoka szerette volna megváltoztatni az áldatlan állapotokat. A falakban lehetőséget látott: közös ötletelésre hívta az almádi művészeket, amire Jáger István grafikus előállt a kiállítótér gondolatával. Ő és a szintén grafikus Fábián László vállalták a művészeti vezetők szerepét az évente kétszer megrendezett kiállításra. Nyáron képzőművészek munkái, télen fotók láthatóak a felújított falakon.

Fekti Vera: Fürdőháznál

A cél a kezdetek óta változatlan: az almádi kötődésű művészeknek teret adni és megmutatni, hogy a művészet mennyire változatos és csodálatos tud lenni – beszél az indulásról Jáger István. „Évről-évre egyre színvonalasabb és izgalmasabb munkákat küldenek a jelentkezők, öröm látni a fejlődést.”

A kiállítás nem csak megjelenési felület, a művészi munkában is szerepe van. A döntések indoklása fontos visszajelzés minden pályázónak, a kezdő művészeket pedig maga a megjelenési lehetőség is inspirálja. A kiállító művészekre a többiek munkái is hatnak. „Számunkra is csodálatos, ahogy összehozza a művészeket, van idő egy kicsit megismerni egymás munkáit, igazán örülni tudunk egymásnak, gyönyörködni egymás alkotásaiban” – mondja Sápi Margit festőművész a VasútARTjáróról.

Fekti Vera festőművész a kezdetek óta a kiállítók között van. „Az almádi festők társasága nagyon összetartó, felkarolják a tehetségeket, és Veszeli Lajos (szintén festőművész), Jáger István, és Fábián László különösen sokat tettek és tesznek a művészeti életért. Testvéries az együttműködés, sokat köszönhet nekik a művészközösség” – meséli.

Sápi Margit: A Somló

Megmutatkozik az odafigyelés

A falakon jó minőségű digitális nyomatok helyettesítik az eredeti műveket, mert többen is tartottak a rongálástól. Ilyen eddig csak egyszer fordult elő – a lakosság és a nyaralók is szeretik a kezdeményezést, odafigyelnek rá. Jáger Istvánt az egyik kiállítás megnyitója előtt kétségbeesve hívták, mert eltűnt három kép. Kiderült, hogy kicsúsztak a keretből, valaki megtalálta őket és leadta a vasút jegypénztárába, nehogy bajuk essen. „Az emberek alapvetően vigyáznak a képekre. Bebizonyosodott, hogy a kulturált környezetre jobban figyelnek, tisztelik azt.”

Jáger Attila: Izeg-mozog

A művészeti vezetők mindketten tanítanak is, a kezdetektől volt bennük nevelő szándék, ezért is adnak teret mindenféle műfajnak a tájképektől az egészen absztrakt alkotásokig. Szeretnék, ha a közönség a művészet minél több rétegével megismerkedhetne, idén például tájképek, számítógépes grafikák, képregények és rézkarcok is láthatóak. A képek tematikájában is a sokszínűség a cél, nincs megkötés. Vannak azonban visszaköszönő témák, ilyen a Balaton is – a tó állandó főszereplője, ihletforrása a kiállított képeknek.

Sápi Margit: A túlpart

Egy tér lehetőségei

A kezdeményezés népszerűsége meghaladta a várakozásaikat. A frekventált helynek köszönhetően tízezrek láthatták az eddigi VasútARTjárókat, Agg Z. Tamás szerint ez lehet az ország egyik leglátogatottabb kiállítása. Azt végképp nem sejtették, hogy valódi közösségi térré alakul az átjáró, de ez utólag természetesnek tűnik. Az aljegyző fogalmazta meg neki, hogy „a kultúra kultúrát teremt”, látva a megjelenő utcazenészeket és az érdeklődéssel nézelődő járókelőket. Jáger István annak különösen örül, hogy a fiatalok leülnek az aluljáróban és a képek között töltik a szabad idejüket.

A VasútARTjáróval egy szerethető közösségi tér jött létre, ahol helye van a beszélgetésnek és zenélésnek is. A művészet hozzáférhető és lenyomatot hagy a legsietősebb léptűekben is, hiszen a színek, formák, hangulatok kikerülhetetlenül szólongatják az arra járókat. A VasútARTjárót felvették a balatonalmádi értéktárba, a szervezők remélik, hogy még sok-sok évig közvetíthetik az almádi művészek gondolatait az aluljáró falain.