fbpx

Vecsésen áll a Bálint Ágnes emlékház, az írónő egykori otthona, kertjében az épület fölé tornyosuló idős ostorfával. Valódi hadszíntér volt a fa: rosszcsont vizslájuk alatta kergette az írónő állatszeretetét kiélvező macskahadsereget. A macskák harci állásai hamar a fa tetejére kerültek, onnan biztonsággal folytathatták a civakodást. A mókás jelenetektől inspirálva született meg Frakk, a macskák réme.

Fotó: Németh Ágnes

Az elkényeztetett macskákat váratlanul érte Csibész, a vadászkutya érkezése. A korábban kóbor ebet gyógyszerkísérletekhez szállították az orvosi egyetemre, onnan mentette meg az írónő lányának, Németh Ágnesnek orvostanhallgató vőlegénye. Csibész, a nevéhez hűen, már első találkozásukkor sem játszotta el a kékvérű vadászkutyák tisztelettudó szerepét. Nem érdekelte, hogy a macskák voltak ott előbb, azonnal hadat üzent nekik.

A macskák felszaladtak a fára, Csibész utánuk. Feltornászta magát a veranda korlátjára, onnan pedig a vadászláz továbbhajtotta a fára – felkapaszkodott egészen az elágazásig” – meséli Németh Ágnes. „Innen azonban nem volt tovább. Nyüszítve forgolódott, mert félt is, meg ment is volna tovább a macskák után, de hát a nagy kutya-tappancsok és körmök nem alkalmasak a fára mászásra.” A kaland vége persze puffanás lett, Csibész leesett, és rá kellett jönnie, hogy a macskák túljártak az eszén.

Égig érő fák című sorozatunkban kivételes fákat mutatunk be: történetükből kiderül, mi mindent köszönhetünk nekik tiszta levegőn, hűs árnyékon kívül. Közösségeket építenek és tartanak össze, élményeket adnak, példát mutatnak. Figyeljünk rájuk!

Ki tudja, túlélték volna-e a nagy találkozást a macskák, ha nincs a fa? S megszületik-e Frakk története? A családban madárcseresznyefaként emlegetett ostorfa olyan gyorsan növekedett, közel a házhoz, hogy félő volt, kárt tesz az épületben. A kivágását Bálint Ágnes nem támogatta, így végül a 70-es években inkább a verandát bontották el mellőle.

Fotó: Németh Ágnes

A fa körüli bolondozásokat megörökítő meséken mára generációk nőttek fel. Lukrécia, Szerénke és Frakk feledhetetlen karakterek, az emlékházban nem csak az ő hasonmásaikkal találkozhatnak a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek, hanem a kutya-mászta fával is. Most a koronája kicsit karcsúbb, mint máskor, de a fiatalító metszés biztosítja, hogy még sokáig az emlékház dísze lehessen.

A fák magukban őrzik a meséket, amiket ők nem tudnak elmondani, de ha figyelünk, új történeteket ihletnek. Egyszer alattuk kergetőző szőrgombócokról, máskor titkos világokról. Fedezzük fel őket és vigyázzunk rájuk.


Ezt is érdemes elolvasni!

Túlélő szelídgesztenyék

Gyereked van? Megmondjuk, mire megy a pénzed.