fbpx

Érdemes a Balatonnál letérni a járt utakról és felfedezni, mit rejtenek a kis falvak, ahol néha a helyi lakosok is rácsodálkoznak a környezetükre. A Balatonföldvártól 20 perc autózással elérhető Telekiben egy kivágásra ítélt fa kapott új esélyt: egy helyi lakos a gondjaiba vette és ráirányította a falu figyelmét a több, mint 300 évesen is virágzó és termő berkenyefára.

Fotó: evfaja.okotars.hu

A matuzsálemi korú fa évekig állt elfeledve és elhanyagolva, majd kivágásra ítélték. Sebestyén Erzsébet, a helyi értékek védelmén dolgozó Ordoszi Napsugár Alapítvány létrehozója, meg szerette volna menteni a berkenyét. Megkereste a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, ők ajánlottak egy erdőmérnököt, aki úgy ítélte meg, hogy a fa természeti és közösségi értékként is megérdemli a helyi oltalmat.

Égig érő fák című sorozatunkban kivételes fákat mutatunk be: történetükből kiderül, mi mindent köszönhetünk nekik tiszta levegőn, hűs árnyékon kívül. Közösségeket építenek és tartanak össze, élményeket adnak, példát mutatnak. Figyeljünk rájuk!

A mentőakció sikerült: az önkormányzat 2012. szeptember 18-án oltalom alá helyezte a berkenyefát, azóta minden év áprilisában megünneplik a virágzását. Az ünnepségeken a környék apraja-nagyja részt vesz, egyre többen hallanak a dús fehér virágokat bontó hatalmas fáról.  Azt mondják, a termése akkor igazán jó, amikor az első fagyok megcsípik, de a belőle készült pálinka az igazi különlegesség. Gyógynövényként is használható, ha marad a gyümölcsből.

Két éve a berkenye száradni kezdett, növényorvost kellett hívni hozzá. A permetezés és tápoldatozás drága volt, az önkormányzat vállalta a költségeket. Sikerült megmenteni, a vizsgálatok során pedig az is kiderült, hogy a korához képest megdöbbentően egészséges a fa, alig van korhadás a törzsében.

Fotó: evfaja.okotars.hu

A teleki berkenye Sebestyén Erzsébet szerint ma már „a falu szeme fénye”. A következő terve a fához vezető út felújítása, azt mondja, most nehéz megközelíteni a rossz úton. Még biztosan nem ez alatt a fa alatt pihen meg a legtöbb balatoni kiránduló, de a munkájának köszönhetően még sokaknak lesz lehetősége felkeresni a fát, megkóstolni a terméséből készült lekvárt, pálinkát. A jövő még hozhat bármit: Telekit is felfedezhetik, ahogy az idős asszony felfedezte a berkenyefát.


Ezt is érdemes elolvasni!

A világokat rejtő hárs – egy fa, amit gyerekek fogadtak örökbe