Menü
Sorozatok
Régi bányákat éleszthet fel az új technológia

Elemzők, képek, távlatok

Régi bányákat éleszthet fel az új technológia

Elfelejthetjük, amit a bányászatról gondoltunk, derül ki a Harvard Business Review június elején publikált cikkéből. Sok bánya újra nyílhat, azonban vége van a fekete arcú vájárok korának. A bányászatban használt új technológiák teljesen átformálják az iparágat, a bányászatban dolgozók munkáját.  

Ausztrália bányáiban önjáró gépek hordják a felszínre az ércekben gazdag földet, miközben szenzoros fúrók folyamatosan mérik a vájatokban lévő ércek minőségét, sűrűségét. Az olajvállalatok tenger alatti drónokkal tartják karban a mélyvízi csővezetékeket, ezek a robot-tengeralattjárók nemcsak a munkát végzik el, hanem folyamatosan tájékoztatnak a csövek állapotáról.  

Fülke van, vezető nincs: Távirányítású ércszállító Ausztráliában       kép forrása: autoevolution.com

Az iparági munkahelyek átalakulnak: az ember feladata már nem a járatok fúrása, hanem az adatbányászat. A karbantartó drónok és automatizált folyamatok rengeteg információt küldenek a központokba, ahol az adatok kezelése és értelmezése a legnagyobb kihívás. Klaviatúrára van szükség a csákány helyett: a programozás és az elemzés az ember feladata – akár a bányától több ezer kilométerre ülve. 

A nyersanyagok bányászata az új technológiáktól egyre biztonságosabb és olcsóbb lesz. A költségek csökkenése miatt olyan területeken is megéri a kitermelés, ahol ezelőtt soha nem bányásztak, vagy ahol az elmúlt évtizedekben leállt a munka. Magyarországon is több bányát nyithatnak újra, gondoljunk Komlóra vagy Recskre, de azok már nem a bátor, erős kezű bányászoknak fognak munkát adni, hanem az ott dolgozó gépek irányítóinak.

 Szólj hozzá Te is, hogy teljes legyen az Összkép!

 

Ezt is érdemes elolvasni

Európa legkevésbé magányos nemzetei között vagyunk

Él olyan fa, ami idősebb mint a piramisok